Sistemul de invataman din Franta este organizat in mare parte ca si in Romania. Pornind de la crese si scoli de stat sau private pana la facultati de stat dar si universitati de renume international. Depinde doar de fiecare parinte, ce buget are si unde doreste sa isi inscrie copilul. In acest material vom incerca sa prezentam pe scurt fiecare treapta de educatie.
In Franta toate legile si modificarile aduse sistemului de invatamant sunt adoptate riguros de catre Ministerul Educatiei,
Scolarizarea in Franta este gratuita si obligatorie pentru varstele cuprinse intre 6 si 16 ani. Ultimii doi ani de pregatire sunt optionali, iar daca elevul decide sa ii urmeze, la final trebuie sa sustina proba de Bacalaureat in franceza tradus "Le Bac". Dupa absolvirea celor 12 ani de studii si trecerea cu brio a exemenelor finale, elevul poate opta pentru a merge la facultate.
Scolile private din Franta sunt contra cost si se impart in doua categorii: cu contract Sous sau contract Hors. Diferenta dintre ele fiind, ca cele cu contract Hors au un nivel de invataman mai ridicat si nu sunt subordonate Ministerului Educatiei. Cheltuielile unui an scolar incadranduse intre 1500Euro si 4000Euro.
Scolile cu predare bilingva sunt in marea lor parte private.
Calendarul Scolar
Programul de invatamant este impartit in 158 de zile scolare pe an si in 26 de ore pe saptamana, pentru ultimii 2 ani de studii adauganduse pana la 40 de ore pe saptamana; ore ce sunt introduse pentru pregatirea elevilor pentru bacalaureat. Elevii trebuie sa vina la scoala de Luni pana Vineri, cu o zi pauza Miercuri, iar in multe scoli elevii sunt chemati si Sambata pentru o jumatate de zi.
Scoala incepe pe data de 2 septembrie deobicei, dar poate varia usor.
Orele de studii sunt inpartite in 3 ore de curs dimineatza si 3 ore de curs dupa amiaza, elevii avand 2 ore pauza de masa, pauza in care pot opta pentru cantina scolii sau pot sa plece acasa.
Vacanta scolara in Franta este impartita in 4 perioade a cate 2 saptamani fiecare si vacanta de vara. Lunile de vacanta fiind: Octombrie-Noiembrie, Decembrie, Februarie-Martie si Aprilie-Mai.
Inscrierea la scoala in Franta
Ca sa va inscrieti copilul la o scoala publica in Franta, trebuie sa va adresati "service des ecoles" la primaria sau arondismentul de care apartineti. Daca doriti sa va inscrieti copilul la un colegiu sau la un liceu, trebuie sa va adresati mai intai la Ministerul Educatie din Franta, pentru a primi mai multe informatii, pentru fiecare caz in parte.
Toate actele necesare pentru inscriere, trebuiesc traduse de un oficiu de traduceri legalizate "traducteur assermente".
Acte de baza pentru inscriere traduse in limba franceza:
Certificatul de nastere (daca este cazul)
Dovada parintilor (copie dupa pasaport, carte de sejour sau buletin de identitate)
Carnet de sante - Carnetul de sanatate (deobicei este o fisa in limba franceza prin care se prezinta starea de sanatate a persoanei, de preferabil sa fie facuta de catre un doctor din Franta);
Dovada locuintei (un contract de inchiriere, o copie dupa facutara de utilitati)
Dovada asigurarii medicale - "assurance scolaire"
Alte documente, care vi se vor cere individual.
Cresa si Gradinita - Ecole Maternelle (Petite, Moyenne, Grande Section)
Orice copil poate fi inscris de la varsta de 2 ani la o cresa, aceastea fiind finantate de catre statul francez. Insecrierea este optionala iar locurile nu sunt garantate. De aceea marea majoritate a parintilor aleg cresa si scoala copilului inainte de a se naste. La crese pot fi adusi si copii care nu au implinit varsta de 2 ani, dar in aceste cazuri copilul trebuie sa fi deprins inca de acasa anumite abilitati pentru a fi acceptat.
Gradinita dureaza 3 ani, prima etapa numindu-se "des apprentissages premiers" unde copilul va invata cum sa se integreze in societate. Urmand ca la pragul denumit "Grande Section" sa prinda abilitatile necesare inceperii scolii primare "Ecole Primaire" (citire, scris si notiuni elementare de matematica).
Mai aveti prezentat denumirea si prescurtarea anilor de gradinita:
PS(petite section de maternelle)
MS(moyenne section de maternelle)
GS(grande section de maternelle)
L'ecole elementaire (aici se incadreaza cele 12 clase de invatamant pe care le gasim in sistemul de invatamant romanesc)
Scoala Primara - Ecole Primaire (CP-CM2)
La fel ca si in Romania, scoala incepe la varsta de 6 ani, fiind impartita dupa cum urmeaza:
CP(cours preparatoire) - Clasa a I-a;
CE1(cours elementaire 1re annee) - Clasa a II-a - copii in acest an avand prima lor evaluare;
CE2(cours elementaire 2e annee) - Clasele a III-a - se mai numeste etapa "des approfondissements"
CM1(cours moyen 1re annee) - Clasa a IV-a
CM2(cours moyen 2e annee) - Clasa a V-a
Colegiu - College (6em-3em)
In general copilul este inscris la colegiul de care apartine, indicat de adresa parintilor, dar daca se doreste, parintii pot cere o derogare de la prefectura, in care se specifica motivul si colegiul la care doresc sa isi mute copilul.
Mai jos aveti etapele colegiului francez:
6eme - Clasa aIV-a
5eme - Clasa a VII-a
4eme - Clasa a VIII-a
3eme - Clasa a IX-a
In etapa 6eme(clasa a IV-a) este obligatorie studierea unei limbi straine. Deobicei fiind aleasa limba engleza.
A doua limba obligatorie este indtrodusa in programul de studii in etapa a 4eme(clasa aVIII-a).
La finalul etapei 3em(clasa a IX-a), elevii sustin examenele nationale, unde obtin diploma de "Brevet des colleges". Tot la aceasta etapa, "Conseil de classe" decide pe baza notelor obtinute, daca elevul va urma un liceu normal "Lycee Baccalaureat" sau o scoala profesionala "Lycee Professionelle".
Liceu - Lycee (seconde-terminale)
Daca elevul a trecut de etapa examenelor nationale,
Aceasta etapa a studiilor se mai numeste si "Cycle de determination".
La liceu studentul are aceeasi materie ca la colegiu (8materii obligatorii), dar posibilitatea sa isi aleaga inca 3 materii dupa preferintele lui si un curs artistic.
Exista 3 tipuri de specializari: limba si literatura (L) , informatica si matematica (S) si economie si educatie sociala (ES). Mai exista si licee de profil: tehnologie muzica, dans etc...
Mai jos aveti explicit numerotarea anilor de liceu:
2nde - Clasa a X-a
1re - Clasa a XI-a
Terminale - Clasa a XII-a
Examenul de bacalaureat incepe inca din clasa a XI-a "Premiere" unde se sustine testul la limba si literauta Franceza, examenul fiind scris si oral. Ultimele examene se sustin in Clasa a XII-a "Terminale" unde studentii sunt supusi mai multor materii, bazate pe specializarea pe care au urmato. Un examen pe care trebuie sa il sustina toti elevii la toate specializarile fiind filozofie, daca elevul nu ea o nota satisfacatoare la acest examen, poate opta pentru inca 2 materii prin care sa isi ridice nota finala.
Dupa absolvirea bacalaureatului elevul are dreptul sa intre la o facultate de stat sau privata.
-
Facultate - Universite sau Grande Ecole
La acest capitol situatia difera de la o facultate la alta. Gradul de dificultate creste exponential cu renumele fiecarei universitati.
In general la facultate in Franta se intra pe baza unor examene, stabilite de catre fiecare entitate in parte, examen oral si examen scris, admiterea fiind prin concurs.
Admiterea la o universitate se sustine de maxim 2 ori, daca persoana nu reuseste sa treaca de examene nu mai poate participa niciodata la ele.
Orele de studii intr-o universitate din Franta sunt intre 60-70 de ore pe saptamana.
-
Grande Ecole - Sunt anumite universitati din Franta, care au o reputatie foarte ridicata, iar absolvirea unei asemenea institutii, iti garanteaza un viitor stralucit in tata tara. Marea majoritate a politicienilor, administratorilor de firme sau managerii din marile companii din Franta, detin o astfel diploma.
sursa
Despre lucruri bizare, ciudate, interesante si nu numai despre acestea. Despre orice nu este plictisitor si comun.
Recomandari lunch box-uri pentru copii (cutiute de sandwich-uri)
Cautam de ceva timp niste cutiute de sandwich-uri pentru copii, lunch box-uri. Am tot cumparat si ori suntem noi extrem de pretentiosi ori cei ce le fabrica nu au nici o idee despre cum ar trebui facute respectivele cutiute.
O sa spuneti: hei, este simplu, un fel de caserola in care isi baga copilul sandwich-ul pentru scoala, ce atata tambalau. De acord, dupa acelasi principiu insa si Trabant-ul este masina: are scaune, volan, parbriz, ai voie sa circuli cu ea pe strada etc.
V-am spus insa de la inceputul acestui articol: suntem mai pretentiosi. Ne-am dat seama de acest lucru, dupa ce am cumparat cam vreo 10 modele de lunch box-uri pentru fiecare copil si nu am gasit una singura macar, care sa ne placa. Avem 2 copii...asta in caz ca va intrebati.
Ok, care ar fi caracteristicile unei cutiute de sandwich-uri, care sa ne multumeasca:
O sa spuneti: hei, este simplu, un fel de caserola in care isi baga copilul sandwich-ul pentru scoala, ce atata tambalau. De acord, dupa acelasi principiu insa si Trabant-ul este masina: are scaune, volan, parbriz, ai voie sa circuli cu ea pe strada etc.
V-am spus insa de la inceputul acestui articol: suntem mai pretentiosi. Ne-am dat seama de acest lucru, dupa ce am cumparat cam vreo 10 modele de lunch box-uri pentru fiecare copil si nu am gasit una singura macar, care sa ne placa. Avem 2 copii...asta in caz ca va intrebati.
Ok, care ar fi caracteristicile unei cutiute de sandwich-uri, care sa ne multumeasca:
- in primul rand, sa fie un plastic de calitate.
- este simplu, plasticul din care sunt facute cutiutele, in marea lor majoritate, intr-o incercare disperata si fara sens de a reduce costurile, sunt facute din cel mai ordinar plastic posibil. Acest plastic, la temperaturi nu foarte mari, se poate amesteca cu continutul mancarii dinauntrul cutiutei: spre exemplu cand puneti sandwich-ul caldut, de abia scos din sandwich maker sau atunci cand cutiuta sta in soare ori pe calorifer sau pur si simplu, la o temperatura obisnuita din mediul ambient.
- in al doilea rand sa aiba loc un sandwich dar si un mar taiat bucatele sau macar o ciocolatica mica ori cativa biscuiti spre ex.
- in al treilea rand, sa se inchida bine...urasc cutiutele de sandwich-uri care au un sistem de inchidere defectuos si copilul trebuie sa pescuiasca, bucatele de sandiwch, de prin ghiozdan.
- in al patrulea rand, sa nu coste mai mult de 50 de lei, pana la urma este o simpla cutiuta. Hai 70 prin exceptie, daca este una, extrem de bine facuta.
Bineinteles ca mai sunt si bonus-uri, alte functionalitati de genul: sa aiba loc si pentru bidonul cu apa sau sa aiba maner ori sa fie cu desene care sa ii atraga pe copii, sa aiba propria gentuta, sa fie izolata termic etc.
Nu stiu daca asta inseamna ca suntem extrem de pretentiosi, noi consideram ca sunt trasaturi basic pe care o asemenea cutie de sandwich-uri ar trebui sa le indeplineasca. Daca am fi pretentiosi, am cere sa aiba mufa USB, sa fie batuta in diamante, sa fie anti shock, sa aiba sistem de pozitionare GPS etc.
Dar nu, nu cerem asta, noi cerem doar ca o simpla cutiuta de sanwich-uri sa intruneasca caractersiticile de bun simt ale unui asemenea dispozitiv.
Cam astea sunt recomandarile noastre, in privinta lunch box-urilor sau lunch bag-urilor (intro traducere aproximativa, genti pentru sandwich-uri) pentru copii, de la noriel, care sa intruneasca calitatile mai sus explicate:
- lunch box hot wheels
- lunch box testoasele ninja
- lunch bag doctorita plusica
- lunch bag minnie mouse 3
- lunch bag finding dory
- lunch bag spiderman
- lunch bag hot wheels
- set combo barbie - lunch box + bidon lichide
- set combo mickey mouse - lunch box + bidon lichide
- set combo minnie mouse - lunch box + bidon lichide
- set combo disney princess 1 - lunch box + bidon lichide
- lunch bag bunul dinozaur - lunch box + bidon lichide
- lunch bag paw patrol - echipa de salvare
- set lunch box - lego ninjago kai
- set lunch box - lego friends
Abonați-vă la:
Postări (Atom)