Top 10 lucruri bizare despre lumea în care trăim


Marcus Chown a publicat de curând o carte intitulată „What A Wonderful World”, în care descrie cum funcţionează lumea noastră înconjurătoare, abordând subiecte variate, de la finanţe şi sex până la evoluţia umană şi holograme.
„Pe măsură ce scriam această carte, am început să apreciez lumea incredibilă în care trăim. Este mai uluitoare decât orice am fi putut noi inventa, motiv pentru care i-am dat cărţii mele titlul «What a Wonderful World»”, explică Chown.
Autorul cărţii a întocmit o listă a celor mai uimitoare 10 lucruri pe care le-a descoperit despre lume pe măsură ce s-a documentat pentru cartea sa. Iată cele mai bizare 10 lucruri identificate de Marcus Chown:
1. Avantajul crucial pe care oamenii l-au avut în faţa neaderthalienilor a fost cusutul
Arheologii au descoperit ace din os făcute de oameni, dar niciodată nu a fost găsit vreun ac realizat de omul de Neanderthal. Asta i-a făcut pe cercetători să speculeze că abilitatea de a coase haine pentru bebeluşi ar fi putut conferi copiilor oamenilor un avantaj crucial pentru a supravieţui iernilor crunte din Epoca de Gheaţă.
2. Toată omenirea ar putea încăpea în volumul unui cub de zahăr.
Acest lucru se datorează faptului că atomii sunt compuşi în proporţie de 99,9999999999999% din spaţiu gol. Dacă ai putea elimina tot spaţiul gol din toţi atomii celor 7 miliarde de persoane de pe Terra, atunci aceştia ar putea încăpea în volumul unui cub de zahăr.
Mixomicete    (Foto: Marcus Chown)Mixomicete
3. Mixomicetele au 13 sexe
Nimeni nu ştie de ce. Dar, în acelaşi timp, nimeni nu ştie sigur de ce există sexul. Cea mai acceptată ipoteză este aceea că a evoluat pentru a păcăli paraziţii. Prin amestecarea genelor, părinţii pot crea urmaşi noi la care paraziţii nu sunt adaptaţi.
4. Îmbătrâniţi mai mult când sunteţi la etajul superior al unei clădiri decât atunci când sunteţi la parter
Acesta este un efect al teoriei gravitaţiei a lui Einstein, care prezice că timpul curge mai încet în condiţii de gravitaţie puternică. La parterul unei clădiri, vă aflaţi mai aproape de Terra, astfel că gravitaţia este ceva mai puternică, iar timpul curge ceva mai încet.
5. J.J. Thomson a primit premiul Nobel pentru că a demonstrat că un electron este o particulă. Fiul lui l-a primit pentru că a demonstrat că nu este
Elementele de bază ale materiei – atomii, electronii şi aşa mai departe – au o bizară natură duală, comportându-se simultan precum nişte „bile de miliard” minuscule şi totodată ca nişte unde. Adevărul este că nu sunt nici particule, nici unde, dar ceva pentru care nu avem un cuvânt în vocabular şi pentru care nu avem o analogie în viaţa noastră de zi cu zi.
6. Eşti în proporţie de 95% străin
Aşa este: 95% dintre celulele din corpul dumneavoastră nu vă aparţin. Sunt ale unor microorganisme care profită de trupul dumneavoastră. Multe dintre acestea sunt esenţiale, cum ar fi bacteriile din intestin care ne ajută să digerăm hrana. Toate aceste microorganisme străine ajung în trupul nostru abia după ce ne naştem, din laptele matern şi din mediu. Ne naştem 100% oameni, dar murim 95% străini!
7. Creierele consumă atât de multă energie, încât majoritatea organismelor de pe Terra se descurcă fără ele
Cea mai bună ilustrare a acestui lucru vine de la tunicieri, animale care înoată prin ocean căutând o piatră de care să se agaţe şi care să-i devină casă. Atunci când găseşte o rocă, nu mai are nevoie de creier, aşa că şi-l mănâncă!
8. Bebeluşii sunt alimentaţi cu combustibil de rachetă
Rachetele combină oxigen lichid cu hidrogen lichid pentru a face apă. Această acţiune eliberează o cantitate uriaşă de energie, fiind printre cele mai energetice reacţii chimice. Bebeluşii - la fel ca noi toţi - fac acelaşi lucru. Combinăm oxigenul din aer cu hidrogenul obţinut din alimente, iar energia eliberată stă la baza tuturor proceselor biologice din corpul nostru.
Topor de obsidian    (Foto: Shutterstock.com)Topor de obsidian
9. Nu s-a înregistrat nicio îmbunătăţire în designul topoarelor din piatră timp de 1,4 milioane de ani
Paleoantropologii denumesc această perioadă drept „cei 1,4 milioane de ani de plictiseală”. Desigur, poate că strămoşii noştri au făcut instrumente din lemn, care s-a descompus, sau din oase, instrumente imposibil de distins de oasele naturale. Totodată, doar pentru că nu s-au modificat instrumentele asta nu înseamnă că nimic nu s-a întâmplat în această perioadă. Există numeroase lucruri care ar fi putut avea loc fără a lăsa urme: „îmblânzirea” focului sau inventarea limbii.
Celebra fotografie „Earthrise” realizată de echipajul misiunii Apollo 8 pe 24 decembrie 1968    (Foto: NASA)Celebra fotografie „Earthrise” realizată de echipajul misiunii Apollo 8 pe 24 decembrie 1968
10. 98% din Univers este invizibil
Doar 4% din masa Universului este compusă din atomi – lucrurile din care suntem compuşi noi, stelele şi planetele – şi am văzut doar jumătate din această porţiune cu ajutorul telescoapelor noastre. 23% din Univers este compus din materie „întunecată”, invizibilă, despre care ştim că există datorită modului în care gravitaţia sa interacţionează cu elementele vizibile. Iar 73% din Univers este compus din energie întunecată, care este invizibilă, umple tot spaţiul şi are o gravitaţie repulsivă care accelerează expansiunea Universului. Dacă veţi afla ce sunt materia „întunecată” şi energia „întunecată”, veţi obţine cu siguranţă un Premiu Nobel.

Corpul uman


Corpul uman poate supravieţui fără un procent surprinzător de mare din organele interne. Un om poate trăi fără stomac, splină, 75% din ficat, 80% din intestine, un rinichi, un plămân.

De-a lungul vieţii, omul produce suficientă salivă pentru a umple două bazine de înot.

Cea mai mare celulă din corpul uman este ovulul, iar cea mai mică este spermatozoidul, conform

Cel mai puternic muşchi din corpul uman este limba.

Piciorul omului are 52 de oase, reprezentând un sfert din toate oasele corpului uman.

Piciorul are 500.000 de glande sudoripare şi poate produce mai mult de jumătate de litru de transpiraţie într-o singură zi.

Acidul din stomac este suficient de puternic încât să poată dizolva lame de ras.

Un plămân uman conţine peste 300.000 de milioane de vase capilare. Dacă aceasta ar fi puse cap la cap, s-ar întinde pe o distanţă de 2400 de kilometri.

Strănutul are o viteză de aproximativ 160 de kilometri pe oră, iar tusea ajunge la 96 de kilometri pe oră.


Corpul uman degajă suficientă căldură pentru a putea aduce la nivelul de fierbere 3,5 litri de apă în 30 de minute.

Corpul uman conţine suficient fier pentru a realiza un cui de 3 centimetri.

Ceara produsă de urechi ajută la sănătatea urechii. Protejează urechea de bacterii, ciuperci şi insecte.

Fiecare persoană are un miros unic. Excepţie fac gemenii identici care au acelaşi miros.

Dinţii încep să crească cu şase luni înainte de naştere. De aceea unul din 2000 de copii are deja un dinte în momentul în care vine pe lume.


Capul unui bebeluş este un sfert din lungimea totală a corpului. La maturitate, este doar a opta parte din lungimea corpului.

Bebeluşii se nasc cu 300 de oase. La maturitate, mai rămân doar 206.

Este imposibil să te gâdili singur deoarece ştii exact momentul şi modul în care te vei atinge.

Doi din trei oameni nu văd perfect.


Nasul uman poate percepe până la 50.000 de mirosuri diferite. Femeile pot detecta mai mutle mirosuri decât bărbaţii.

Corpul uman are aproximativ 100.000 de kilometri de vase de sânge.

Cele mai frecvente lucruri pe care le visează o gravidă la începutul sarcinii sunt broaşte, viermi şi plante în ghiveci.

Durata de viaţă a unui fir de păr uman este între 3-7 ani. În fiecare zi, omul pierde în medie 60-100 de fire de păr.


Celulele creierului uman pot stoca de cinci ori mai multe informaţii decât o enciclopedie.

Dintele este singura parte din corpul uman care nu se poate regenera singură.

Ochii au aceeaşi dimensiune din momentul în care te naşti până mori. Nasul şi urechile sunt cele care cresc.
sursa

Lucruri banale: explicate



Orice om plange, doarme, sughite sau rade, iar aceste activitati par banale la prima vedere tocmai pentru ca sunt comune tuturor. Insa, mecanismele care le determina sunt destul de complexe si destul de putin cunoscute.

Life's Little Mysteries iti dezvaluie cateva lucruri banale pe care le fac oamenii si procesele pe care le presupun.

1. Plang

Lacrimile, specifice doar oamenilor, pot comunica sentimente, si, in plus, potrivit unor cercetatori, ajuta la eliminarea unor hormoni si a unor proteine produse de organism in timpul unei perioade de stres, ceea ce ar putea explica eliberarea simtita dupa plans.

2. Sughit

Sughitul este o contractie involuntara a diafragmei (membrana musculara importanta in respiratie). Insa, pe langa faptul ca este enervant, destul de ciudat este ca, aparent, nu are niciun rol, nu serveste vreunui scop.

3. Dorm

Oamenii petrec aproximativ o treime din viata dormind si nicio persoana nu poate rezista mai mult de cateva zile fara somn. Cu toate acestea, somnul poate fi cea mai putin inteleasa activitate banala a oamenilor. Cateva teorii sustin ca somnul ar fi o stare vitala pentru memorie si invatat si, de asemenea, o pauza necesara de la activitatile din stare de trezie.

4. Mor

In fiecare zi mor mii de oameni si asta din cauza celulelor care cedeaza. Desi acestea sunt inlocuite continuu timp de 70 de ani, in medie, acest proces nu poate dura o vesnicie. In interiorul fiecarei celule exista telomeri - formatiuni situate la capetele cromozomilor, care contin informatii genetice ce se reduc cu fiecare diviziune celulara. Astfel, la un moment dat telomerii sunt epuizati, informatia pe care o detin este pierduta, iar celulele nu se mai pot diviza.

5. Se inrosesc

Se pare ca inrosirea obrajilor este un raspuns uman universal la atentia sociala - atunci cand cunosti pe cineva important, cand primesti un compliment sau traiesti o emotie puternica intr-o situatie sociala. Toti oamenii se inrosesc, doar ca unii mai mult, iar altii mai putin.

Cercetatorii au descoperit cum se intampla acest lucru - venele de la nivelul fetei se dilata, facand posibil ca si mai mult sange sa circule in obraji, dar nu si-au dat seama pana acum si de ce are loc acest fenomen sau la ce serveste.

6. Saruta

Se pare ca sarutul este un instinct biologic. Acesta permite oamenilor sa foloseasca mirosul si gustul pentru a evalua un posibil partener. Respiratia oamenilor si saliva poarta semnale chimice legate de sanatate sau chiar ovulatie, in cazul femeilor.

Mai mult, pielea din jurul nasului si a gurii este acoperita cu grasimi care contin feromoni, acestea fiind substante chimice care ofera indicii biologice. Atunci cand oamenii fac schimb de feromoni printr-un sarut, ei devin in mod subconstient mai mult sau mai putin atrasi sexual unul de altul, in functie de ceea ce percep.

De asemenea, dincolo de viziunea "chimica" asupra sarutului, cercetatorii cred ca acesta ii ajuta pe oameni sa se apropie, sa se ataseze, aceasta teorie fiind sprijinita de faptul ca oxitocina - un hormon care amplifica sentimentele de dragoste si incredere - invadeaza creierul atunci cand doi oameni se saruta.

7. Elimina gaze intestinale

Oamenii elimina astfel de gaze zilnic; unele sunt inodore, iar altele au miros, destul de neplacut chiar, acest miros fiind provocat de colonii de bacterii situate in partea inferioara a tractului intestinal.

In timpul descompunerii alimentelor pentru absorbirea nutrientilor, aceste bacterii produc sulfura de hidrogen, acelasi gaz pe care il emana si ouale stricate.

8. Rad

Psihologii cred ca aceasta activitate, facuta zilnic de cei mai multi oameni, este un mijloc comportamental de a impartasi emotii pozitive, a reduce stresul si a forma o legatura de grup. Din aceleasi motive cimpanzeii si urangutanii zambesc si rad in timpul unor jocuri.